Tällä sivulla tutustumme tarkemmin yhteen yleisimmistä kysymyksistä arvonlisäverotukseen liittyen ja selvitämme tarkemmin, että mistä on kyse arvonlisäveron vähennysoikeudesta puhuttaessa. Moni yrittäjyyttä harkitseva tai jo ensimmäisen yrityksen perustanut yrittäjä on varmasti törmännyt keskusteluissa kommentteihin alvien vähentämisestä ostoista. Selvennämme tarkemmin mistä tässä kaikessa on kysymys ja miten se liittyy olennaisesti kirjanpitoon.

Muistathan, että mikäli et löydä vastausta kysymykseesi tältä sivulta, niin voit ottaa aina yhteyttä suoraan tiimiimme TAI vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeellamme, niin katsotaan yhdessä, miten voisimme auttaa sinua eteenpäin.

Mitä alv vähennys eli arvonlisäveron vähentäminen käytännössä tarkoittaa?

Arvonlisäveron vähentäminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ostaessasi yrityksen käyttöön erilaisia tuotteita tai käyttäessäsi yrityksessä palveluita, joiden hintaan sisältyy arvonlisäveroa – voit vähentää ostojen arvonlisäveron verohallinnolle tilittämästäsi myyntien arvonlisäveron osuudesta.

Tätä laskentaa sinun ei missään tapauksessa tarvitse tehdä itse, vaan nämä tulevat suoraan kirjanpitäjältäsi, joka tekee laskelmat puolestasi. Me tarvitsemme vain tositteet niin myyntien kuin ostojenkin osalta tehdäksemme kirjanpitosi kuntoon ja kirjanpidon valmistuttua kerromme sinulle, minkä verran mahdollisia arvonlisäveron tilityksiä tulee verohallinnolle tehdä ja milloin on tarkka maksupäivä.

Kenellä on arvonlisäveron vähennysoikeus?

Arvonlisäveron vähennysoikeutta ei ole suinkaan kaikilla rekisteriin kirjatuilla yrityksillä vaan perusteena on se, että arvonlisäveroa sisältävän oston (tuotteen tai palvelun) täytyy tulla arvonlisäverolliseen liiketoimintaan. Mikäli liiketoiminta, johon hankinta tehdään ei kuulu arvonlisäverovelvollisuuden piiriin, niin oston sisältämää arvonlisäveroa ei myöskään voi vähentää.

Milloin alv:n voi vähentää

Alv:n voi yleisesti ottaen vähentää, mikäli hankinta on tehty arvonlisäverolliseen liiketoimintaan ja myyjänä on ollut arvonlisäverovelvollinen yritys.

Vähennysoikeuteen liittyy kuitenkin muun verotuksen tapaan poikkeustapauksia, joista esimerkkinä mainittakoon esimerkiksi edustusmenoihin luettavat ostot, autoon ja sen kuluihin liittyvät hankinnat. Jotta kaikki menee varmasti oikein, niin suosittelemmekin lämpimästi kirjanpitäjän käyttöä, jotta voit kysyä neuvoa erilaisia tilanteita varten ja näin ennakoida mahdolliset tilanteet jo etukäteen. Voit ottaa aina yhteyttä suoraan tiimiimme TAI vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeellamme, niin katsotaan yhdessä, miten voisimme auttaa sinua eteenpäin.

Seuraavassa kappaleessa käymme vielä tarkemmin läpi missä tilanteissa alv:in vähentäminen ei ole mahdollista.

Milloin alv:n vähentäminen ei ole mahdollista?

Tätä sivusimmekin jo hieman aiemmissa kappaleissa eli hankinta tulee kuulua arvonlisäverovelvolliseen toimintaan ja lisäksi tärkeää on huomata se, että hankinta tulee tehdä myös arvonlisäverovelvolliselta toimijalta. Mikäli myyjäyritys ei kuulu arvonlisäverorekisteriin, ei myyjä voi myöskään laskuttaa arvonlisäveroa myydyn tuotteen tai palvelun hinnassa ja näin ollen vähennettävää alv:ia ei synny myöskään ostajalle.

Kuten totesimme aiemmassa kappaleessakin, niin vähennysoikeuteen liittyy kuitenkin muun verotuksen tapaan poikkeustapauksia, joista esimerkkinä mainittakoon esimerkiksi edustusmenoihin luettavat ostot, autoon ja sen kuluihin liittyvät hankinnat. Jotta kaikki menee varmasti oikein, niin suosittelemmekin lämpimästi kirjanpitäjän käyttöä, jotta voit kysyä neuvoa erilaisia tilanteita varten ja näin ennakoida mahdolliset tilanteet jo etukäteen. Voit ottaa aina yhteyttä suoraan tiimiimme TAI vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeellamme, niin katsotaan yhdessä, miten voisimme auttaa sinua eteenpäin.

Toiminimen alv vähennykset

Meiltä tiedustellaan usein myös sitä, voiko toiminimi tehdä alv-vähennyksiä muiden yritysmuotojen tavoin? Yritysmuodolla itsellään ei ole vaikutusta alv-vähennykseen vaan oleellista on huomioida esimerkiksi aiemmissa kappaleissakin määritellyt ehdot vähennysten tekemiseen. Itse liiketoiminta ja sen luonne sekä ostojen luonne ovat vähennysoikeuteen vaikuttavat seikat, ei yrityksen yritysmuoto itsessään.

Alv vähennys kuittien kadotessa

Lähes jokaisen yrityksen kirjanpitoon tulee arjessa myös erilaisia käteiskuitteja, joiden suurin haaste on yleisesti niiden katoaminen. Kadonneen kuitin osalta ongelmat tulevat nimenomaan lisätyönä sekä kirjanpidon että yrittäjän itsensä puolella, koska ostot vähentääkseen puuttuvista kuiteista on tehtävä erilliset selvitykset kirjanpitoon.

Toinen harmillinen seikka puuttuvien kuittien osalta liittyy ostojen arvonlisäveron vähentämiseen, sillä ilman kuittia ei alv:n osuutta voida vähentää.

Annamme mielellämme vinkkejä kuittien säilyttämiseen ja kirjanpitoon lähettämiseen liittyen eli ota vain rohkeasti yhteyttä tiimiimme tai jätä yhteydenotto alla olevalla lomakkeella, niin palaamme pikaisesti asiaan!

Lisätietoa arvonlisäverotukseen liittyen

Verohallinnon ohjeet alv:n vähentämiseen liittyen

Lisäksi ohessa linkkejä verohallinnon ohjeiden muodossa arvonlisäveron vähentämiseen liittyen.

LINKKI 1

LINKKI 2

LINKKI 3

LINKKI 4

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.