Mikä on konkurssilista?
Tutkitaanpa aluksi mitä termi konkurssilista tarkoittaa? Konkurssilista on lista meneillään olevista ja tuoreista maksukyvyttömyysmenettelyistä.
Miten konkurssilistaa voi hyödyntää?
Palveluita voi hyödyntää esimerkiksi tarkastellakseen omassa asiakaskunnassa tai yhteistyökumppaneiden maksukyvyssä tapahtuvia muutoksia voidakseen reagoida tilanteeseen esimerkiksi oman avoimen saatavan perinnän osalta tai vaihtoehtoisesti vaikka uutta sopimusta tehdessä.
Listan tietoa voidaan hyödyntää myös tilastojen seuraamisessa, koska listasta voi esimerkiksi hakea kaikki tiettynä aikajaksona toteutuneet maksukyvyttömyysmenettelyt. Osassa palveluita näitä on vielä eritelty yritysten liikevaihdon ja / tai toimialan osalta ja näin ollen myös omassa liiketoiminnan suunnittelussa voi olla hyödyllistä seurata laajemmin eri aikajaksojen ja toimialojen kehitystä.
Mistä löydän ajantasaisen konkurssilistan?
Kun haluat selailla ajantasaista konkurssi – tai saneerauslistaa, niin esimerkiksi seuraavat kaksi sivustoa ylläpitävät ajantasaisia tietoja helposti löydettävissä.
Sivustot löytyvät oheisten linkkien alta:
Erilaiset maksukyvyttömyysmenettelyt
Mitä erilaisia yritysten maksukyvyttömyysmenettelyitä Suomessa on ja miten esimerkiksi uuden potentiaalisen asiakkaan TAI yrityksen nykyisten asiakkaiden tilanteiden muuttuminen tulisi huomioida omassa toiminnassa?
Yritysten osalta maksukyvyttömyysmenettelyitä ovat yrityssaneeraus ja konkurssi. Näiden osalta yrityssaneeraus tarkoittaa tilannetta, jossa käräjäoikeus katsoo yrityksen olevan toimintakykyinen ja voittoa tuottava yritys tulevaisuudessa saneerausmenettelyn jälkeen. Yrityssaneerauksessa yrityksen veloista tehdään käräjäoikeuden vahvistama maksuohjelma mahdollisella velkojen leikkausprosentilla leikattuna.
Konkurssi puolestaan on lopullisempi vaihtoehto, sillä se tarkoittaa yrityksen toiminnan päättämistä / omaisuuden myyntiä ja varojen realisointia. Tässä tilanteessa kohdeyrityksen katsotaan olevan kannattamaton myös tulevaisuudessa eikä mahdollisuuksia voittoa tuottavalla toiminnalle nähdä.
Yksityishenkilöiden osalta velkajärjestely on yrityssaneerauksen tavoin keino saada yksityishenkilön talous tasapainoon tapauskohtaisen käräjäoikeuden vahvistaman maksuohjelman jälkeen. Maksuohjelman pituus ja velkojen leikkausprosentti vaihtelevat tapauskohtaisesti. Myös niin sanottu nollaohjelma on mahdollinen, jolloin velallinen saa kaikki velat anteeksi ellei tilanne muutu maksuohjelman aikana.