Tällä sivulla tutustumme tarkemmin tilanteeseen, jossa tulorekisteri-ilmoitus on jäänyt hoitamatta ajallaan ja on siis myöhästynyt verohallinnon säätämistä määräpäivistä.

Selvitämme siis tarkemmin, että mitä tästä seuraa ja toisaalta annamme vinkkejä siihen, miten tällaisen tilanteen pystyy helposti välttämään.

Milloin tulorekisteri-ilmoitus on tehtävä?

Ennen kuin käymme tarkemmin läpi siihen, mitä myöhästymisestä aiheutuu, niin tarkastellaan vielä kertauksena ilmoituksen antoon liittyviä ohjeistuksia. Milloin ilmoitus on siis jätettävä, jotta se olisi aikataulussa?

Verohallinnon ohjeistus on hyvin yksiselitteinen määräpäivän osalta ja tulorekisteri-ilmoitus on tehtävä viiden (5) päivän kuluessa maksupäivästä, oli sitten kyse palkasta, palkkiot tai muusta korvauksesta.

Miksi tulorekisteri-ilmoitus yleisimmin myöhästyy?

Kokemuksemme mukaan yleisin syy siihen, että ilmoitus on myöhässä johtuu yksinkertaisesti siitä, että palkanmaksaja ei ole tietoinen kyseisen ilmoituksen tekemisestä ja siihen liittyvistä määräpäivistä. Tästä syystä suosittelemmekin lämpimästi, että ulkoistaessasi kirjanpidon kirjanpitäjälle sovitte samalla myös siitä, että palkanlaskenta tapahtuu kirjanpitäjäsi kautta.

Laskiessamme pyynnön mukaiset palkat huolehdimme samalla myös siitä, että kaikki vaadittavat palkanlaskentaan liittyvät velvoitteet hoidettua. Näihin sisältyy luonnollisesti myös tulorekisteri-ilmoitukset.

Tulorekisteri-ilmoituksen myöhästymisen seuraukset

Kohtaamme arjessa usein tilanteita, joissa yritys on itse huolehtinut palkanmaksun ja siihen liittyvät asiat ilman kirjanpitäjän apua unohtaen kuitenkin tulorekisteriin tehtävät ilmoitukset. Näissä tilanteissa aiheutuu nopeasti myöhästymismaksut, jotka lisäävät palkanlaskennan aiheuttamaa kulua merkittävästi. Tästä syystä onkin tärkeää, että heti yritystoiminnan alussa ja palkanlaskennan tai muiden etuuksien maksujen alkaessa huolehditaan siitä, että vastuut ja velvollisuudet palkanlaskennan ja siihen liittyvien ilmoitusten osalta ovat selvät kaikilla asiaan osallistuvilla tahoilla.

Myöhästymismaksujen säännöstö ja suuruus menee yksinkertaistaen seuraavasti:

  • Tulorekisteri-ilmoitus annetaan 1-45 päivää myöhässä
    • Myöhästymismaksu on 3 euroa / ilmoitus / päivä
  • Tulorekisteri-ilmoitus annetaan yli 45 päivää myöhässä
    • Myöhästymismaksu on 135 euroa + 1 % ilmoitetun suorituksen määrästä TAI eläkkeen perusteena olevan työansion määrästä sen mukaan (jos suurempi kuin 1% ilmoitetun suorituksen määrästä)
  • Tulorekisteri-ilmoitusta ei anneta lainkaan
    • Mikäli ilmoitusta ei anneta lainkaan, ei yleensä tule erillistä myöhästymismaksua vaan useimmiten seurauksena on veronkorotus tai erillinen laiminlyöntimaksu.

Miten välttää tulorekisteri-ilmoituksen myöhästyminen?

Neuvomme otsikossa mainittuun kysymykseen onkin lyhyt ja yksinkertainen – välttääksesi riskit tulorekisteri-ilmoituksen myöhästymiseen sinun kannattaa antaa kirjapitäjäsi huolehtia palkanlaskennasta ja sitä kautta varmistaa, että kirjanpitäjäsi huolehtii vaadittavat toimet myös verohallinon suuntaan. Tämä lyhentää muistettavien asioiden listaa ja sitä kautta tarjoaa sinulle itsellesi mahdollisuuden kehittyä liiketoiminnan pyörittämiseen hallinnollisten asioiden sijaan.

Kerromme mielellämme lisää palveluistamme ja siitä, kuinka voisimme olla avuksesi. Voit ottaa suoraan yhteyttä tiimiimme TAI jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Palaamme yhteydenottopyyntösi jälkeen pikaisesti asiaan ja käydään tilanteesi tarkemmin läpi!

Hyödyllisiä linkkejä tulorekisterin ohjeisiin

Tulorekisteri

Linkki 1

Seuraamusmaksut

Linkki 2

Linkki 3

 

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.