Tällä sivulla tutustumme tarkemmin tukimuotoon nimeltä de nimimis. Selvitämme muun muassa tarkemmin mitä kyseinen tuki tarkoittaa, miksi de minimis tuen määrää on tärkeä seurata ja mitkä tuet kuuluvat de minimis tuen piiriin.

Tiesithän, että asiakkaanamme ollessasi voimme myös laskea ja auttaa yrityksen erilaisten rahoitushakemusten kanssa sekä tietysti toimittaa vaadittavia lisätietoja kirjanpidon osalta hakemusten liitteiksi.

Voit ottaa rohkeasti yhteyttä tiimiimme tai jättää yhteydenottopyynnön kotisivujemme yhteydenottolomakkeella, niin käydään tilannettasi tarkemmin läpi.

Mitä de minimis tuki tarkoittaa?

Mistä on siis kysymys puhuttaessa de minimis tuesta? De minimis tuki on siis yhteinen nimitys erilaisille yritystukimuodoille, jotka Euroopan Unioni on tulkinnut vähämerkityksellisten tukien ryhmään. Vähämerkityksellisyydellä tarkoitetaan sitä, että ne ovat määrältään niin pieniä, ettei niillä ole esimerkiksi kilpailua vääristävää vaikutusta.

Näihin tukimuotoihin voi kuulua esimerkiksi suorat avustukset, erilaiset valtion takaukset tai suoran takaisin maksettavat lainat.

Yhteisenä tunnusomaisena piirteenä on se, että tuki on myönnetty julkisista varoista, joihin lasketaan esimerkiksi seuraavat tuen myöntäjätahot:

  • Valtio
  • Kunta
  • EU
  • Business Finland
  • Finnvera

De minimis tuesta on säädetty erillisessä Euroopan komission asetuksessa, josta kerromme myöhemmin tällä sivulla lisää.

Mitkä tuet kuuluvat de minimis tukiin?

Kuten edellisessä kappaleessa listasimme, niin de minimis tuen myöntäjinä voi olla monet eri tahot. Tästä syystä tukimuotojakin on paljon erilaisia.

Tyypillisimpiä tukimuotoja Suomessa ovat esimerkiksi palkkatuki tietyissä tapauksissa, starttiraha sekä useat Finnveran ja Business Finlandin myöntämät tuet / takaukset.

Mikäli epäilet, onko hakemasi tuki de minimis tukea, niin voit tiedustella sitä suoraan hakemuksen yhteydessä. Kyseinen tieto on myös useasti mainittuna jo suoraan hakuehdoissa ja lomakkeella, joissa usein kysytään suoraan aiemmin saatujen de minimis tukien määrätkin.

Kuka myöntää de minimis tukea?

Suomessa de minimis tuen myöntäjiin kuuluvat esimerkiksi seuraavat tahot / toimijat:

  • Finnvera
  • ELY-keskukset
  • Kunnat
  • Business Finland

Miksi de minimis tuen määrää seurataan?

Yhden yksittäisen tuen saajan saama tuen kokonaismäärä ja sen seuranta on tärkeää, koska de minimis tuelle on säädetty enimmäismäärä. Tuen enimmäismäärä on EU:n asetukseen mukaan enintään 300 000 euroa kuluvan ja kahden edellisen verovuoden aikana.

Enimmäismäärässä voi olla toimialakohtaisia poikkeuksia, jotka on hyvä selvittää esimerkiksi tuen antajalta.

Lue lisää.

Kuka seuraa de minimis tuen määrää?

Mikään yksittäinen taho ei seuraa aktiivisesti tuen enimmäismäärän rajaa hakijakohtaisesti vaan yrityksen itsensä velvollisuutena on huolehtia siitä, että enimmäismäärä ei ylitä. Esimerkiksi tästä syystä tukia hakiessa onkin tärkeä varmistua, että kaikki saadut tuet tulee kirjattua oikein hakemukselle.

Milloin de minimis tukea ei voida saada?

De minimis tukea ei myönnetä seuraaviin toimialoihin / tuotantomuotoihin:

  • Maatalouden alkutuotanto
  • Kalastus
  • Vesiviljely

Lisäksi De minimis tuen osalta kielteinen päätös voi tulla myös siitä syystä, että tukea on saatu jo enimmäismäärä.

De minimis asetus

De minimis tukiin liittyvät säännökset löytyvät julkisesta Euroopan komission asetuksesta, joka on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

De minimis tuen opas

Ohessa linkki erilliseen de minimis tuen oppaaseen.

Tutustu myös