Tällä sivulla tutustumme tarkemmin ulosoton suojaosuuteen ja selvitämme tarkemmin mitä se tarkoittaa. Lisäksi perehdymme myös ulosoton suojaosuuden laskemisperusteisiin ja vertailemme erilaisia tapoja suorittaa suojaosuuden laskentaa.
Mikä on ulosoton suojaosuus?
Ennen kuin syvennymme tarkemmin ulosoton suojaosuuden laskentaperusteisiin tai vaihtoehtoisiin laskutapoihin, on syytä selvittää, mitä ulosoton suojaosuus terminä tarkoittaa.
Kyse on yksinkertaisesti siitä rahamäärästä, joka ulosotossa velallisena olevalle velalliselle tulee jäädä elämiseen. Tämän kyseiseen rahamäärään ei siis ulosottoviranomainen kohdista perintätoimia. Suojaosuus ilmoitetaan käytännössä aina kuukausitasolla.
Mitkä asiat vaikuttavat ulosoton suojaosuuteen?
Ulosoton suojaosuuden laskemisessa käytetään muutamaa vakiomuuttujaa, joiden pohjalta laskenta suoritetaan. Nämä ovat käytännössä seuraavat muuttujat:
- Velallisen nettotulot esimerkiksi palkkatöistä
- Muut mahdolliset tulot (netto)
- Elätettävien lasten määrä
Ulosoton suojaosuuden tarkistus
Ulosoton suojaosuus tarkistetaan aina viranomaisten puolelta vuosittain ja se määritellään aina kalenterivuosittain.
Vuoden 2024 osalta päätöstiedote on luettavissa esimerkiksi oheisen linkin kautta.
Ulosoton suojaosuuden laskeminen
Ulosoton suojaosuuden määrän laskeminen on manuaalisestikin melko yksinkertaista, koska vuosittainen tarkistettava suojaosuus annetaan myös päiväkohtaisesti.
Yksinkertaisimmillaan kuukausittaisen suojaosuuden saa siis kertomalla päiväkohtaisen suojaosuuden palkanmaksukauden päivillä. Jos velallisella on kuukausipalkka, niin palkanmaksukauden päivien lukumäärä on aina 30 kpl.
Manuaalisessa laskennassa tarvitaan siis vain kuluvan vuoden suojaosuus päiväkohtaisesti (vuoden 2024 osalta velallisen itsensä osalta laskettuna 32,56 euroa / päivä. Lisäksi + 9,52 euroa / päivä / elätettävä.)
Helpoiten ja vaivattomimmin suojaosuuden pystyy kuitenkin laskemaan erillisillä laskureilla, joista voi käyttää esimerkiksi nimeä ulosottolaskuri TAI ulosottolaskuri. Lisätietoa laskurin käytöstä laskennan tukena löytyy oheiselta sivultamme.
ARTIKKELIN LINKKI
Lisätietoa suojaosuudesta ulosottoviranomaisten kertomana löytyy täältä.