Törmäämme arjen keskusteluissa paljon työmatkoihin ja niistä tehtäviin vähennyksiin liittyviin kysymyksiin, joten käymmekin seuraavaksi tällä sivulla tarkemmin läpi mistä vähennyksissä on yleensä kysymys ja miten verohallinto ohjeistaa toimimaan eri tilanteissa.

Huomaathan, että asiakkaanamme ollessasi huolehdimme toki halutessasi myös näiden kulujen laskemisen, lisäämisen ja ilmoittamisen verohallinnolle. Ota siis vain rohkeasti yhteyttä tiimiimme, niin tutustutaan lisää ja katsotaan, miten voisimme olla avuksi! Tavoitat tiimimme vaivattomasti ottamalla suoraan yhteyttä tiimiin täältä löytyvillä yhteystiedoilla TAI vaihtoehtoisesti voit jättää yhteydenottopyynnön sivullamme olevalla lomakkeella jolloin palaamme pikaisesti asiaan.

Tutustutaan kuitenkin otsikon mukaiseen aiheeseen myös lisää seuraavissa kappaleissa.

Mitä tarkoitetaan asunnon ja työpaikan välisillä matkakuluilla?

Alkuun on tärkeä selvittää, mistä matkakuluista nyt tarkalleen ottaen on kyse, kun puhutaan asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista? Asunnon ja työpaikan välisillä matkakuluilla tarkoitetaan yksinkertaisesti niitä kuluja, joita työssäkäyvälle aiheutuu siitä, kun hän siirtyy kodista työpaikalle ja työpäivän jälkeen takaisin.

Matkakulut ovat hieman erityyppisiä riippuen siitä, missä päin asut ja millä tavalla matkanteko on tehtävissä. Erilaisiin kuluihin ja niiden vähentämiseen on erillisiä verohallinnon määrittelemiä ohjeita, joita käymme tarkemmin läpi myöhemmin seuraavissa kappaleissa.

Pääperiaatteet matkakulujen vähentämisestä

On erityisen tärkeä huomioida, että pääperiaatteena kulujen vähentämisessä on periaate, jonka mukaisesti kuluja voi vähentää edullisimman käytössä olevan vaihtoehdon mukaisesti. Tämä tarkoittaa monesti sitä, että halvin tapa matkustaa on yleensä julkinen liikenne ja oman auton käytön mukaan tehtävät vähennykset ovat enemmänkin poikkeustapauksia ja liittyvät vain tietynlaisiin olosuhteisiin ja tilanteisiin.

Julkista liikennettä käyttäessä matkakulujen määrään vaikuttaa esimerkiksi lippuhinnat ja valittu kulkuneuvo sekä työskentelyaika. Tässäkin tilanteessa on hyvä muistuttaa, että ilmoitettu matkakulu tulee laskea edullisimman lipputyypin mukaan vaikka todellisuudessa olisitkin ostanut hieman kalliimman lippuvaihtoehdon tai tehnyt matkan omalla autolla.

Sama periaate pätee myös tilannetta, jossa vaihtoehtoina on käyttää erilaisia julkisia kulkuneuvoja (esimerkiksi juna / linja-auto). Tällöinkin matkakulut määräytyvät halvimman mahdollisen kulkuneuvon mukaan vaikka käyttäisitkin toista kulkuneuvoa, jossa kulut ovat hieman isommat.

Työskentelyaika vaikuttaa kuluihin esimerkiksi siten, ettei vähennystä voi tehdä loma-ajalta. Esimerkiksi käyttäessäsi kuukausilippua erilaisissa paikallisliikenteissä ei kuukausilipun hintaa voi lisätä koko vuodelle vaan ainoastaan työssäolon mukaisesti, jolloin loma-aika jää pois. Sama sääntö koskettaa myös etätyön tilanteita, jolloin etätyön osuus tulee vähentää pois.

Asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen vaikutus verotukseen

Entä miten verotuksessa ilmoitetut matkakulut sitten käytännössä vaikuttavat?

Erilaisissa vähennyksissä vaikutus on hieman erilainen ja matkakuluja ilmoittaessa ne eivät suinkaan vähennä suoraan veron määrää vaan ilmoitetut matkakulut vähentävät ansiotuloja, jolloin ne vaikuttavat siten pienentävästi kokonaisverotukseen.

Asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen omavastuuosuus

Kaikkia työmatkoihin liittyviä kuluja ei verotuksessa voi vähentää niiden osalta on säädetty erillisestä omavastuuosuudesta. Omavastuuosuudella tarkoitetaan sellaista euromääräistä summaa, joka vähentää verotuksessa huomioitavien kulujen osuutta.

Tämä tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että alle 750 euron matkakuluista ei tule vähennystä lainkaan ja toisaalta mikäli matkakulujen suuruus on 1000 euroa, niin omavastuun vähennyksen jälkeen verotukseen vaikuttavia matkakuluja on 250 euroa.

Omavastuuosuuden määrä tarkistetaan ja vahvistetaan vuosittain mutta se on viimeiset vuodet ollut 750 euroa. Tämän lisäksi omavastuuosuudessa saattaa olla eroja johtuen mahdollisesta työttömyydestä vuoden aikana. Työttömyyskuukaudet vaikuttavat pienentävästi omavastuuosuuteen ja täten kohtuullistavat tilannetta työssäolokuukausien kohdalla.

Asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen vähennysten määrät muuta kuin julkista liikennettä käyttäessä

Kuten aiemmin mainitsimme, on olemassa tiettyjä tapauksia, jolloin matkakulujen ilmoituksessa voi käyttää muuta kuin julkisen liikenteen kuluja. Tällöin tyypillisesti toimivana vaihtoehtona on vähennys oman auton käytön mukaisesti.

Tällöin matkakulujen suuruuden laskeminen menee toteutuneiden kilometrien mukaan ja kilometrikohtaiset korvaukset arvioidaan verohallinnon toimesta aina vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2022 ja tänä vuonna 2023 oman auton käytön osalta kilometrikohtainen korvaus oli 0,3 euroa / kilometri.

Oman auton käyttöön liittyy kuitenkin tarkat ehdot, jotka verohallinto on määritellyt seuraavasti:

”Voit vähentää matkakulut oman auton käytön mukaan laskettuna vain, jos auton käyttöön on jokin seuraavista perusteista:

  • Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä.
  • Kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä. Esimerkiksi jos kävelymatkasi kotoa pysäkille on kaksi kilometriä ja matkan määränpäässä kävely pysäkiltä työpaikallesi on myös kaksi kilometriä, on kävelymatka yhdensuuntaisella matkalla yhteensä neljä kilometriä.
  • Odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia.
  • Matkasi alkaa tai päättyy klo 00.00 – 05.00 välisenä aikana.”

Linkki verohallinnon ohjesivulle löytyy tästä.

Asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen kehitys ¨

Kuten aiemmin totesimme, niin asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen enimmäismäärä ja omavastuu tarkistetaan vuosittain. Näiden osalta omavastuuosuuden osalta ei ole viime vuosina nähty muutoksia mutta enimmäismäärää nostettiin vuoden 2021 jälkeen 7000 eurosta 8400 euroon saakka.

asunnon ja työpaikan väliset matkakulut 2023

Vuonna 2022 omavastuun suuruus on 750 euroa ja matkakuluvähennyksen enimmäismäärä on 8400 euroa.

asunnon ja työpaikan väliset matkakulut 2022

Vuonna 2022 omavastuun suuruus oli 750 euroa ja matkakuluvähennyksen enimmäismäärä oli 8400 euroa.

Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut 2021

Vuonna 2021 omavastuun suuruus oli 750 euroa ja matkakuluvähennyksen enimmäismäärä oli 7000 euroa.

Jätä yhteydenottopyyntö

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.