Tällä sivulla käymme tarkemmin läpi toiminimen tilinpäätökseen liittyviä käytännön kysymyksiä, joita kohtaamme asiakkaidemme kanssa arjessa. Yleisimmät kysymykset liittyvät usein käytännön järjestelyihin niin kirjanpidon kuin tilinpäätöstyön osalta. Kenen tuo työ kannattaa tehdä – toiminimiyrittäjän itsensä vai kenties tilitoimiston?

Tutustu kysymyksiin tällä sivulla TAI ota suoraan yhteyttä meihin, niin kerromme lisää! Tavoitat tiimimme oheisen sivun yhteystietojen kautta tai jättämällä yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeellamme.

Mitä tarkoittaa toiminimen tilinpäätös?

Ennen kuin syvennymme tarkemmin käytännön kysymyksiin, niin vahvistetaan vielä mitä tarkoitetaan Toiminimen tilinpäätöksellä.

Toiminimen tilinpäätöksellä tarkoitetaan tilikauden aikaista koontia, joka perustuu tilikauden viimeisteltyyn kirjanpidon aineistoon.

Onko Toiminimen tilinpäätös pakollinen?

Tämä on yksi useimmiten kohtaamistamme kysymyksistä asiakkaidemme keskuudessa. Vuonna 2016 päivitetyn kirjanpitolain muutos toi sen muutoksen, ettei pienimpien toiminimien tarvitse tehdä tilinpäätöstä.

Lain mukainen vaatimus menee seuraavasti:

Toiminimiyrittäjän on tehtävä tilinpäätös, mikäli tilikausi on muu kuin kalenterivuosi TAI kaksi (2) seuraavista ehdoista on täyttynyt viimeisellä tai sitä edeltäneellä tilikaudella:

  • Toiminimen Taseen loppusumma 350 000 euroa
  • Toiminimen tilikauden aikainen liikevaihto on 700 000 euroa
  • Toiminimen palveluksessa on tilikauden aikana työskennellyt keskimäärin 10 henkilöä.

On kuitenkin tärkeä huomata, että vaikkei tilinpäätös sinällään ole pakollinen, tulee tilikauden aikana huolehtia kirjanpidosta lain mukaisesti. Lisäksi Toiminimen tilinpäätöksestä saatavia tietoja voi tarvita esimerkiksi niin rahoitusneuvotteluissa yrityksen kuin vaikkapa yrittäjän oman henkilökohtaisen lainaneuvottelun aikana. Lisäksi veroilmoitusta varten tarvitaan joka tapauksessa tilikauden aikaiset tiedot, joten tilinpäätös tulee usein niin sanotusti sivutuotoksena kirjanpidosta.

Voiko Toiminimen tilinpäätöksen tehdä itse?

Mikäli toiminimiyrittäjällä itsellään on kirjanpidon osaamista, niin myös tilinpäätöksen tekeminen itse on mahdollista. Kirjanpidon ja tilinpäätöstyön ulkoistamiseen liittyy kuitenkin paljon etuja, joista ohessa muutamia listattuna:

  • Kirjanpidon oikeellisuus ammattilaisten tekemänä
  • Ammatikseen kirjanpidon työtä tekevä kirjanpitäjä osaa myös neuvoa vähennysten ja muiden erityistilanteiden osalta laajemmin ja kattavammin. Monesti siis kirjanpidon kuluihin investoiminen auttaa paljon myös vähennysten oikeellisuudessa ja sitä kautta tuoda säästöä verotukseen.
  • Yleinen kustannustehokkuus ja Toiminimen oman ajankäytön tehostus, kun kirjanpidon tai tilinpäätöstyön ajan voi käyttää muualle

Kuka voi auttaa Toiminimen tilinpäätöksessä?

Mikäli Toiminimen yrittäjä on itse huolehtinut kirjanpidosta tilikauden aikana, niin ulkopuolinen tilitoimisto voi auttaa tilinpäätöksen ja veroilmoituksen teossa.

Otathan siis rohkeasti yhteyttä, kerromme mielellämme lisää meistä ja keinoistamme auttaa tilinpäätöksen teossa. Voit jättää helposti yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella tai vaihtoehtoisesti ottaa suoraan yhteyttä tiimiimme, niin kerromme mielellämme lisää!

Toiminimen tilinpäätöksen hinta

Yleisesti ottaen tilinpäätöksen työmäärään ja siitä aiheutuvaan kuluun vaikuttaa eniten se, missä tilanteessa Toiminimen päättyneen tilikauden aikainen kirjanpito on tilinpäätöstyötä aloitettaessa. Kohtaamme arjessa paljon tilanteita, joissa kirjanpito on hoidettu erinomaisella tarkkuudella tilikauden aikana kirjanpitovelvollisen omasta toimesta. Tällöin tilinpäätöstyötä on nopea ja vaivaton viedä eteenpäin ja hintakin pysyy hyvin maltillisena.

Mikäli taas tilikauden aikainen kirjanpito on puutteellista, joudutaan tilinpäätösvaiheessa ensin oikaisemaan ja täydentämään kirjanpitoa ajan tasalle ennen kuin voidaan keskittyä varsinaiseen tilinpäätöstyöhön.

Mikäli kaipaat apua Toiminimen tilinpäätöksen teossa, niin autamme mielellämme. Jätäthän yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeellamme TAI voit ottaa myös suoraan yhteyttä tiimiimme, niin kerromme lisää keinoistamme auttaa.

Jätä yhtenottopyyntö täällä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.