Oletko törmännyt termiin holding yhtiö tai sijoitusyhtiö, mutta et ole varma mitä kyseisellä termillä on tarkoitettu? Ei hätää sillä tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin holding yhtiö ja käymme läpi tyypillisimpiä holding yhtiön rakenteisiin, perustamiseen sekä etuihin liittyviä kysymyksiä.

Tiesithän, että mikäli kaipaat apua yhtiön perustamiseen liittyvissä kysymyksissä tai itse varsinaisessa yrityksen perustamisessa, niin me autamme mielellämme myös tässä? Ota vain rohkeasti yhteyttä tiimiimme TAI jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella, niin kerromme lisää vaihtoehdoista.

Mikä on Holding yhtiö?

Täsmennetään aluksi termiä holding yhtiö ja selvitetään mitä sillä varsinaisesti tarkoitetaan? Yksinkertaistaen kyseessä on siis tavallinen osakeyhtiö, joka on perustettu siksi, että sen on tarkoitus omistaa tai hallita yhtä tai useampaa yhtiötä sekä mahdollisesti myös harjoittaa sijoittamista muihin sijoitustuotteisiin tai vaikkapa kiinteistöihin. Kyseessä ei siis ole tyypillinen operatiivista toimintaa tekevä yhtiö vaan enemmän yhtiö, joka omistaa yhden tai useamman operatiivista liiketoimintaa tekevän yhtiön osakkeita.

Holding yhtiön perustaminen

Varsinaisen holding yhtiön perustaminen tapahtuu samoin kuin minkä tahansa osakeyhtiön perustaminen.

Lisätietoa osakeyhtiön perustamisesta löydät myös ohjeistamme oheisten linkkien kautta:

https://riihos.fi/osakeyhtion-perustamisen-hinta/

https://riihos.fi/osakeyhtion-perustaminen/

Kun varsinainen yhtiö on perustettu, voi yhtiölle alkaa suunnittelemaan omistusten siirtoa ja muita jatkotoimia holding yhtiön rakenteen osalta. Tähän vaiheeseen on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja tilanteita, riippuen paljon vaikkapa esimerkiksi operatiivista liiketoimintaa harjoittavan (tulevan omistusyhtiön) tilanteesta ja suunnitelmista eteenpäin. Tällä vaiheella voi olla kuitenkin huomattaviakin verovaikutuksia, joten suunnittelu ja toteutus kannattaa tehdä huolella.

Käymme myöhemmin vielä tällä sivulla läpi tyypillisimmät tilanteet, joiden kautta varsinainen holding yhtiörakenne muodostetaan.

Kuka voi perustaa holding yhtiön?

Holding yhtiön perustaminen tapahtuu samoin kuin minkä tahansa muunkin uuden osakeyhtiön, joten perustamiseen liittyy samat ehdot ja vaiheet.

https://riihos.fi/osakeyhtion-perustamisen-hinta/

https://riihos.fi/osakeyhtion-perustaminen/

Miten holding yhtiön rakenne muodostetaan?

Kuten yhtiön perustamiseen liittyvässä kappaleessa kirjoitimme, voi holding yhtiörakenne syntyä eri tavoin. Helppo ja edullinen tapa muodostaa rakenne on huolehtia omistusten syntymisestä heti operatiivista yhtiötä perustettaessa, jolloin holding yhtiö merkitsee syntyvän yhtiön osakkeet kokonaan tai osittain itselleen.

Vaihtoehtoisina tapoina voidaan mainita myös varsinainen liiketoimintakauppa tai elinkeinoverolain mukaista liiketoimintasiirtoa hyödyntämällä.

Holding yhtiön edut

Tutustutaanpa seuraavaksi holding yhtiörakenteen tuomiin etuihin, jossa samalla selvitetään myös yleisimpiä syitä tämän rakenteen perustamiseksi.

Yleisimmät perustamiseen liittyvät syyt voidaan jakaa ainakin viiteen (5) eri teemaan, jotka ovat:

  1. Verosuunnittelu
  2. Valmistautuminen tulevaisuudessa tapahtuvaan yhtiön myymiseen
  3. Pääomien parempi ja edullisempi hallinta
  4. Muutokset omistusrakenteessa
  5. Riskienhallinta

Holding yhtiö verotus

Kuten aiemmin jo tässä kirjoituksessa totesimme, on holding yhtiö kuten mikä tahansa muukin osakeyhtiö ja se maksaa samoin tuloksestaan tuloveroa yhteisöverokannan mukaisesti.

Sen sijaan holding yhtiön mahdollisesti operatiivista toimintaa harjoittavalta omistusyhtiöltään saama kotimainen osinko voi tietyin ehdoin olla verovapaata tuloa ja näin ollen verotus tapahtuu ensin operatiivista toimintaa tekevän yhtiön verotuksessa ja myöhemmin holding yhtiöstä nostetun palkan TAI osingon verotuksen kautta.

Holding yhtiörakenteen edut toteutuvatkin silloin, kun yhtiöstä ei ole tarkoitus nostaa kaikkea varallisuutta ulos vaan kertyneitä varoja voidaan uudelleen sijoittaa ja nostaa hitaammin ulos esimerkiksi juuri osinkojen kautta.

Voimmeko olla avuksi yrityksen perustamisessa?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.