Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin polkupyöräetu ja paneudumme siihen liittyviin yleisimpiin kysymyksiin. Polkupyörä on viime vuosina yleistynyt kovasti ja aiheuttaa paljon myös kysymyksiä asiakkaidemme keskuudessa. Autammekin mielellämme kirjanpidon palveluiden lisäksi myös esimerkiksi tällaisissa etuihin liittyvissä kysymyksissä.
Mitä polkupyöräetu tarkoittaa?
Polkupyöräedulla tarkoitetaan tiivistettynä sitä, että työnantaja tarjoaa yhtenä luontoisetuna työntekijöilleen mahdollisuuden työsuhdepolkupyörään, joka mahdollistaa työntekijälle tilanteen hankkia esimerkiksi sähköpyörä arjen liikkumiseen. Polkupyöräedun laskentaan ja muihin kysymyksiin syvennymme tarkemmin seuraavissa kappaleissa.
Polkupyöräedun raha-arvon laskeminen
Entä miten polkupyöräedun arvo ja näin ollen verotusvaikutus työntekijän palkkaan lopulta lasketaan? Laskenta on hyvin yksiselitteinen eli polkupyöräedun raha-arvon muodostuksessa käytetään seuraavaa laskentaa
Edun kuukausittainen raha-arvo lasketaan erillisellä kaavalla, josta kerromme seuraavaksi. Pohjatietona on kuitenkin tärkeä muistaa, että polkupyöräetu on verovapaata tuloa 1200 euroon asti.
Hankintahinnan vuosittainen osa + mahdolliset korkokulut, huolto- ja korjauskulut sekä muut käyttökustannukset jaettuna kuukausien määrällä (12 kpl).
Hankintahinnan vuosittainen osa saadaan jakamalla alkuperäinen hankintahinta viidelle käyttövuodelle.
Lisäksi hankintahintaan lisätään pyörään tavallisesti kiinteästi kuuluvat lisävarusteet. Tällaisia ovat esimerkiksi lukitsemisen välineet, pyöräkypärä, nastarenkaat, ajovalot.
Polkupyöräetu edunsaajan näkökulmasta
Polkupyöräedun suosion nopea kasvaminen kertoo siitä, että edun saaneet käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä etuun. Edunsaajan näkökulmasta edun käyttöönotto ja käyttö ovat vaivattomia tapoja työnantajan huolehtiessa käytännön toimet ja edun laskemiseen sekä ilmoittamiseen liittyvät toimenpiteet.
Ennen edun käyttöönottoa kannattaa tutustua myös yhdessä työnantajan kanssa pyöräetupolitiikkaan tai muuhun vastaavaan etukäteen kirjattuun ohjeistukseen, jossa käydään läpi muun muassa sopimuksen muutostilanteita tms.
Polkupyöräetu työnantajan näkökulmasta
Polkupyöräetu on työnantajalla helppo tapa tukea työntekijöiden liikkumista ja antaa heille mahdollisuus hankkia laadukkaampi pyörä työnantajan tukemana. Tämä on helppo tapa lisätä työnantajan vetovoimaa työmarkkinoilla ja samaan aikaan mahdollistaa työntekijöille uusia kokemuksia liikkumisen avulla.
Ennen edun käyttöönottoa yrityksen tulee laatia erillinen pyöräetupolitiikka, jossa käydään läpi muun muassa sopimuksen muutostilanteita ja muita edun aikana tulevia tilanteita, joista on tärkeä sopia etukäteen.
Polkupyöräetu kirjanpidossa
Yrityksen ottaessa polkupyöräedun käyttöönsä tulee se huomioida myös kirjanpidossa. Käyttöönottovaiheessa neuvommekin ottamaan yhteyden meihin, jotta osaamme neuvoa kirjanpitoon liittyvissä kysymyksissä ja saadaaan etu huomioitua kirjanpidossa välittömästi oikein.
Käyttökustannusten laskenta polkupyöräetu
Verohallinnon ohjeessa määritellään kuukausittaiset raha-arvot, jotka helpottavat käyttökustannuslaskennassa.
Ohjeen mukaisesti huolto – ja korjauskustannusten kuukausittainen raha-arvo on sähköpyörän osalta 30 euroa ja muun 1 momentissa määritellyn polkupyörän osalta 20 euroa.
Polkupyöräetu 2024
Verohallinto päivittää ohjeistuksensa luontoisetuihin liittyen vuosittain ja vuoden 2024 säädökset ovat luettavissa kokonaisuudessaan täältä.
Polkupyöräetu 2023
Kuten aiemmissa kappaleissa totesimmekin, niin verohallinto päivittää luontoisetuihin liittyvät ohjeistuksensa vuosittain ja vuoden 2023 määritelmät ovat luettavissa täältä.
Edellä mainittujen kohdalta on kuitenkin hyvä muistaa, että tietoja on mahdollisesti päivitetty vuoden 2024 ohjeistuksessa, joten ohjetta voi käyttää vain vertailutarkoitukseen.
Polkupyöräedun keskeytys tai päättyminen?
Miten polkupyöräetu toimii, mikäli työsuhde päättyy kesken sopimuskauden? Entä mitä tarkoittaa pyörän lunastusoikeus?
Näitä yleisiä kysymyksiä käsitellään työnantajaorganisaation pyöräetupolitiikassa, joka on syytä käydä läpi ennen edun käyttöönottoa.
Polkupyöräetulaskuri
Oheisten linkkien kautta niin työntekijä kuin työnantajakin voi laskea / arvioida laskurin avulla pyöräedun etuja sekä siitä aiheutuvia kuluja.