Arvonlisävero

Tällä sivulla käymme läpi yleisimpiä arvonlisäveroon liittyviä kysymyksiä

Lue lisää kirjanpitopalvelustamme

Tällä sivulla tutustumme tarkemmin aiheeseen, johon liittyen saamme paljon kysymyksiä päivittäin. Aihepiirinä arvonlisävero on laaja ja moniulotteinen ja tutustummekin seuraavaksi siihen liittyviin käytännön kysymyksiin. Selvitämme muun muassa mikä on arvonlisävero, miten sitä tilitetään verohallinnolle ja mitkä ovat eri alv-kannat?

Mikä on arvonlisävero?

Tutustutaan ensin yleisesti termiin arvonlisävero eli mitä se käytännössä tarkoittaa? Tiivistettynä arvonlisävero on niin sanottu kulutusvero, joka koskettaa lähes kaikki tuotteita ja palveluita. Myyvä osapuoli lisää myytävän tuotteen tai palvelun hintaan arvonlisäveron, jonka suuruus vaihtelee palveluiden ja tuotteiden välillä.

Yleinen arvonlisäveroprosentti Suomessa on 1.92024 voimaan tulleen muutoksen myötä 25,5%, mutta käytössä on myös muita arvonlisäverokantoja.

Erittelyt voimassa olevista arvonlisäverokannoista löydät verottajan sivulta.

Yleisen arvonlisäveron muutos 1.9.2024

Kuten äsken viittasimme, niin yleinen arvonlisävero muuttui 1.9.2024 ollen aiemmin 24 % mutta muutoksen myötä yleisen arvonlisäveron suuruus muuttui 25,5 prosenttiin.

Näin siirtymäkaudella on tärkeää huomioida erilaiset tilanteet, jotta osaa käyttää oikeaa arvonlisäveron kantaa. Tarkemmat siirtymäajan ohjeet ovatkin luettavissa suoraan verohallinnon sivuilta.

Palveluiden ja tavaramyynnin osalta siirtymäajalta on tärkeä huomioida muun muassa seuraavat ohjeessakin läpikäytävät ohjeet:

  • Palveluiden myynnin osalta arvonlisävero kohdistuu sille verokaudelle, jona palvelu on suoritettu. Jos taas palvelun suorittaminen menee myös toiselle verokaudelle, palvelun verokanta määräytyy palvelun tuottamisen päättymishetkellä.
  • Tavaramyynnin osalta toimitushetki on ratkaiseva. Eli kun tavara on ostajan hallussa, niin tavara katsotaan toimitetuksi ja tuo hetki ratkaisee käytettävän verokannan.

Verohallinnon ohje löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Arvonlisäverovelvollisuus

Kaiken arvonlisäveroon liittyvän teeman pohjana on yrityksen arvonlisäverovelvollisuus ja siihen liittyvät määräykset. Arvonlisäverovelvollisuuteen vaikuttaa monet seikat, joista suurimpana yrityksen toimiala sekä yrityksen toiminnan koko.

Oheisista linkeistä löydät myös lisätietoa arvonlisäverovelvollisista toimialoista sekä erityisehdoista toiminnan laajuuden osalta.

Millaisesta toiminnasta pitää tai voi rekisteröityä alv-rekisteriin?

Liikevaihdoltaan pienen yrityksen arvonlisävero

Arvonlisäverolaki

Arvonlisäverotuksen pohjana oleva lainsäädäntö on koottu omaan lakiinsa, jossa käydä läpi kaikkia jo tällä sivulla tähän mennessä aihepiirejä mutta myös paljon muuta. Ennen yritystoiminnan ja arvonlisäverovelvollisuuden alkamista suosittelemmekin lämpimästi tutustumaan arvonlisäverolakiin.

Arvonlisäverolaki löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Arvonlisäverolaskuri

Mikäli haluat laskea ja arvioida arvonlisäveron osuutta jo valmiiksi, niin sinun kannattaa kokeilla verottajan laatimaa arvonlisäverolaskuria.

Arvonlisäverolaskurin avulla voit siis helposti laskea veron osuuden ja sitä kautta miettiä tarkemmin tuotteesi tai palvelun hinnoittelua.

Huomioithan, että käyttääksesi laskuria, sinun tulee tietää laskemasi tuotteet tai palvelun osalta sovellettava arvonlisäverokanta. Käymme tarkemmin läpi erilaisia ja yleisimpiä arvonlisäverokantoja seuraavassa kappaleessa.

Eri arvonlisäverokannat kirjanpidossa

Riippuen toimialastasi ja toiminnastasi, sinulla saattaa olla käytössä monia eri arvonlisäverokantoja. Tämä saattaa kuulostaa vaikealta, mutta neuvomme mielellämme näihin liittyvissä kysymyksissäsi ja laskemme kirjanpitoa tehdessämme arvonlisäveron osuudet valmiiksi ja teemme puolestasi tarvittavat ilmoitukset verohallinnolle. Mikäli kaipaat arvonlisäverotuksen osalta jo laskuttaessa, niin neuvomme myös näissä kysymyksissä mielellämme. Ota vain yhteyttä tiimiimme, niin katsotaan yhdessä, kuinka voisimme olla avuksi?

Yleisimmät Suomessa käytettävät arvonlisäverokannat ovat 25,5 %, 14% ja 10%.

Lisätietoa ja tarkat erittelyt löydät vielä myös verohallinnon sivuilta.

Tutustumme myös sivuumme, jossa käymme läpi alv-kantoja.

Arvonlisävero 25,5%

Tämä on niin sanottu yleinen arvonlisäverokanta sekä tuotteille että palveluille, joka on siis yleisin käytössä oleva. Yleisen arvonlisäveron osalta muutos astui voimaan 1.9.2024, jota ennen käytössä ollut 24 prosentin suuruinen alv-kanta jäi historiaan.

Arvonlisävero 14 %

Arvonlisäverokanta 14% on niin sanottu alennettu osuus, jota sovelletaan esimerkiksi elintarvikkeissa, rehuissa ja ravintolapalveluissa. On kuitenkin tärkeä mainita, että alennettu verokanta ei kuitenkaan koske alkoholijuomien ja tupakkatuotteiden myyntiä tai tarjoilua.

Arvonlisävero 10%

Tätä kyseistä kantaa käytetään esimerkiksi kirjallisuudessa, lehdissä, lääkkeissä sekä erilaisissa kultuuri- ja liikuntapalveluissa.

Arvonlisävero 0%

Niin sanottu nollakantaa, käytetään esimerkiksi kansainvälisen kaupan yhteydessä.

Käänteinen arvonlisävero

Aiemassa kappaleessa mainittujen verokantojen lisäksi on olemassa myös ns. käänteinen arvonlisäveromenettely. Käymmekin tässä kappaleessa tarkemmin läpi sitä.

Käänteisellä arvonlisäverolla tarkoitetaan tilannetta, jossa tavallisuudesta poiketen ostaja onkin verovelvollinen myynnin arvonlisäverotuksen osalta. Tätä käytetään vain tietyissä tilanteissa, joten sen käyttö on hyvin rajattua.

Tällä on vaikutusta kirjanpidon osalta myös suoraan asiakkaan omaan toimintaan. Esimerkiksi laskutuksen osalta on tärkeä tutustua ohjeisiin, jotta laskuun tulee riittävät merkinnät käännettyä arvonlisäveroa käytettäessä.

Mikäli kaipaat lisätietoa asiasta, niin neuvomme mielellämme!

Lisätietoa löytyy myös esimerkiksi verottajan sivuilta: Rakennusalan käännetty arvonlisävelvollisuus

Ohessa tiivistettynä muutamien yleisimmin kysyttyjen tuotteita / palveluiden alv-kantoja.

Elintarvikkeiden alv

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 14 %.

Henkilökuljetuksen alv

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 10 %.

Makeisten alv

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 14 % mutta se nousee erikseen määriteltävänä aikana yleisen arvonlisäveron 25,5 piiriin. Ajantasaista lisätietoa verohallinnon sivuilta.