Tällä sivulla tutustumme tarkemmin termiin osakepääoma ja käymme läpi muun muassa osakepääoman korottamiseen ja osakepääoman menettämiseen liittyviä kysymyksiä, joita kohtaamme arjessa.
Mikäli kaipaat lisää tukea, niin autamme mielellämme.
Jätä verkkosivujemme kautta yhteydenottopyyntöä tai tutustu palveluumme oheisen linkin takaa: Kirjanpitopalvelu
Huolehdimme mielellämme puolestasi kirjanpidon lisäksi myös osakepääomaan liittyvät muutostoimet ja dokumentit.
Mitä osakepääoma tarkoittaa?
Mitä termi osakepääoma siis käytännössä tarkoittaa? Tiivistettynä kyse on siis rahasummasta, jonka osakkeiden omistajat ovat maksaneet osakkeita ostaessaan yhtiön osakkeista. Tätä rahamäärää voi käyttää esimerkiksi alkuinvestointien tekoon.
Osakeyhtiön perustaminen ilman osakepääomaa
Yksi yleisimmistä kohtaamistamme kysymyksistä osakepääomaan liittyen koskee vähimmäispääoman suuruutta. Tämän osalta on hyvä huomata, että aiemmin voimassa ollut vähimmäispääoman vaatimus poistui 1.7.2019. Näin ollen usein keskusteluissa edelleen esiintyvät 2500 euron vähimmäisvaatimus on siis vanhaa tietoa ja nykyään yksityisen osakeyhtiön voi perustaa ilman osakepääomaa. Sen sijaan julkisen osakeyhtiön osalta vähimmäisvaatimus on edelleen voimassa ja se on suuruudeltaan 80 000 euroa.
Lisätietoa tähän liittyen löytyy esimerkiksi patentti – ja rekisterihallituksen sivuilta.
Osakepääoman menettäminen
Toinen paljon keskustelua ja kysymystä aiheuttava asia osakepääoman osalta liittyy osakepääoman menettämiseen eli negatiiviseen omaan pääomaan. Onkin siis hyvä huomata, että vaikka minimivaatimus osakepääoman osalta on poistunut niin pääoma ei saa kuitenkaan olla negatiivinen.
Ennen aiheen tarkempaa selvitystä tutustutaan vielä termiin negatiivinen pääoma eli mitä se käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaistaen kyse on siitä, että yhtiön taseessa velat ovat isommat kuin varat. Taustalla tässä on yleensä tilanne, jossa tilikausi ja/tai aiemmat tilikaudet ovat olleet tappiollisia ja kuluttaneet omaa pääomaa niin, että velkojen määrä ylittää omat varat. Toisaalta taustalla voi olla myös voitollisia vuosia mutta yhtiö olisi jakanut liiaksi voittovaroja pois yhtiöistä, joka sitten on vienyt oman pääoman negatiiviseksi.
Miten siis tulee toimia, jos osakepääoma on negatiivinen?
Osakeyhtiönlain mukaisesti yhtiön hallituksen tulee viipymättä tehdä kaupparekisteriin ilmoitus oman pääoman menettämisestä, kun hallitus on havainnut tilanteen.
Lisätietoa lain määräyksistä löytyy osakeyhtiölaista oheisen linkin kautta.
Lisätietoa ilmoittamisesta ja käytännön ohjeet ilmoitukseen löytyy puolestaan patentti – ja rekisterihallituksen sivuilta.
Negatiivisen oman pääoman merkinnän poistaminen
Mikäli osakeyhtiö on menettänyt osakepääoman mutta tilanne saadaan korjattua, voi myös negatiivisen pääoman merkinnän saada pois yhtiön rekisteritiedoista.
Oheisen linkin kautta voi tarkastella tarkemmin muutosilmoitukseen liittyviä ohjeita.
Tiivistettynä merkinnän poistoon pitäisi riittää yhtiön ajantasainen tase, jonka mukaisesti yhtiön oma pääoman on vähintään yli 50 % osakepääoman suuruudesta. Jos osakepääoman suuruus on 0 euroa, niin oman pääoman tulee olla enemmän kuin 0 euroa. Muihin tarkempiin ohjeistuksiin, kannattaa tutustua ennen muutoksen hakua patentti – ja rekisterihallituksen sivuilla.
Osakepääoma kirjanpidossa
Osakepääoman suuruus näkyy luonnollisesti myös yrityksen kirjanpidon raporteilta ja tarkemmin ottaen taseen puolelta kohdasta oma pääoma. Asiakkaanamme sinun ei kuitenkaan tarvitse pärjätä yksin vaan huolehdimme luonnollisesti osakepääoman kirjaukset ja tarvittavat ohjeistukset sinulle. Näin voit itse keskittyä liiketoiminnan harjoittamiseen. Lisätietoa palvelustamme löytyy täältä: Kirjanpitopalvelumme
Tutustu lisää taseeseen oheisella sivuillamme: Tase