Seuraavaksi tutustumme yhteen melko tuntemattomaan maksukyvyttömyystilanteissa kuitenkin usein vastaan tulevaan termiin nimeltä akordi. Tällä sivulla selvitämmekin tarkemmin, että mikä se on? Entä kuka siitä sopii ja minkälaisia vaikutuksia sillä on niin velallisen kuin velkojankin tilanteeseen?
Autamme ja neuvomme mielellämme asiakkaitamme kirjanpitopalveluiden lisäksi myös näissä kysymyksissä, joten otathan rohkeasti yhteyttä tiimiimme niin käydään asiaa tarkemmin läpi! Voit jättää yhteydenottopyynnön myös alla olevalla lomakkeellamme.
Mikä on Akordi?
Terminä akordi voi olla melko vieras mutta selkokielellä ilmaistuna kyse on avoimeen velkasaatavaan liittyvästä maksuehtojen ja/tai velan määrään uudelleen sopimisesta. Yleisimmin akordin sopiminen, joko muuttaa velan maksuaikatauluja tai vaikuttaa joltain osin TAI jopa kokonaan maksettavan velan määrään.
Esimerkkinä voidaan kuvata esimerkiksi tilanne, jossa velkoja antaa 50 % velasta anteeksi velalliselle ja kuittaa velan maksetuksi vain puolella alkuperäisestä summasta. Voidaan myös sopia esimerkiksi niin, että velallinen maksaa vain alkuperäisen pääoman mutta mahdolliset kulut & korot jätetään perimättä.
Onko Akordi pakollinen?
Akordi perustuu vapaaehtoisuuteen ja tällä pyritään esimerkiksi välttämään konkurssitilanne, joka harvoin on myöskään velkojen etujen mukaista. Tällöin vapaaehtoisen akordin myötä velkoja varmistaa, että saa edes osin avoimet saatavat kotiutettua.
Kuka akordista sopii?
Akordista sopivat tyypillisesti suoraan velkoja ja velallinen mutta toisinaan on myös mahdollista, että toisella tai jopa molemmilla osapuolilla on asianhoitajat sopimassa asiassa. Tämä tilanne tulee vastaan esimerkiksi perinnän edetessä, jolloin perintätoimisto voi edustaa valtakirjalla velkojaa ja velallisen asianhoitajana toimii esimerkiksi velkaneuvoja.
Voit tutustua tarkemmin aiheeseen täällä.